Moscadello di Montalcino DOC

 

SELECT VINTAGE

Un vino riscoperto.Le lontane e nobili origini di Podere Soccorso ci hanno ispirato a riprodurre la veste grafica dell’etichetta, riproporre la tecnica enologica mantenendo le caratteristiche della tradizione locale, le stesse che più di centocinquanta anni prima venivano già riconosciute e premiate in Italia ed all’estero, con lo sguardo aperto al futuro. Il Brunello di Montalcino Vigna Soccorso è un cru da uve 100% Sangiovese ottenute esclusivamente dalla vigna dell’unità poderale omonima. Il terreno è limoso/sabbioso, sciolto ma con inclusioni di scheletro da rocce vulcaniche, areniti con presenza di tischi. Sotto lo strato sciolto di terreno sono presenti grandi rocce magmatiche e sedimentarie. La densità di impianto è pari a 4500 piante per ettaro.

 

Brunello di Montalcino DOCG Vigna Soccorso: di questa annata abbiamo prodotto 6700 bottiglie da 750ml e 150 bottiglie Magnum da 1,5L.

Description

The pioneer.

Our Moscadello is dedicated to Riccardo Paccagnini, a Montalcino winemaker who produced at the end of the 19th century a sophisticated and delicate “Moscatello,”. He designed a label that we have reproduced today in his honor. This wine was born in the small vineyard of San Carlo, the “Moscadellaia”, at an altitude of 500 meters. The training system is the “Toscano Capovolto” planted low.

Additional information

Vintage

2024

Vine age

4 years, organically grown

Yield per hectare

30 quintals

Fermentation

spontaneous , no yeast added, no temperature control, in steel with maceration of the skins for about 14 hours.

Ageing

in steel for about 8 months

Alcohol

10,80%

Total acidity

5,01 gr/l

Total dry extract

95,9 gr/l

Total sulfites

206 mg/l

Additional information

Of this vintage we produced 1000 bottles of 500 ml

Tasting notes

It is in a “Tranquillo” version and expresses itself with delicacy and subtlety; it is a light wine, moderately sweet, floral, very pleasant on the palate but does not lack acidity and length; it is to be drunk fresh, immediately, even in the year of production with dry desserts and cheeses. The perfect pairing is with Tuscan black Crostini but we can also dare to pair it with grilled shrimp or shrimp cocktail, with mixed salad of vegetables or fruit salad.

Awards

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